Wat houdt het onderzoek in?
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel E2814 is in combinatie met Lecanemab voor de behandeling van deelnemers met een genetische variant van de ziekte van Alzheimer. U moet vooraf weten of u de genetische variant heeft, wij vragen u documentatie te overleggen waar dit in bevestigd wordt. Om mee te doen aan het onderzoek hoeft u geen diagnose Alzheimer te hebben, en ook geen bijbehorende symptomen. U kunt echter ook aan dit onderzoek meedoen als u een Alzheimer diagnose heeft, of symptomen die bij de ziekte passen. We vergelijken de werking van het nieuwe middel E2814 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’) in combinatie met het anti-amyloid middel Lecanemab. Zowel Lecanemab als het onderzoeksmiddel zal worden toegediend via een infuus.
Er wordt gedacht dat de ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten (bèta-amyloïd en tau) die zich ophopen in de hersenen. Deze ophopingen zorgen ervoor dat de hersenen niet meer goed werken, en iemand bijvoorbeeld geheugenproblemen krijgt. Uit recent onderzoek bleek dat de ophoping van het eiwit tau al 10-15 jaar voor de eerste geheugenproblemen kan beginnen. Er wordt gehoopt dat het middel E2814 de ophoping van tau kan vertragen, en zo ook de
ziekte van Alzheimer.
Wie kan deelnemen?
U en uw onderzoekspartner, iemand die u goed kent en vragen kan beantwoorden over uw dagelijks functioneren, hebben 105 tot 182 onderzoeksafspraken, gedurende circa 4 tot 7 jaar. De duur van een bezoek is niet altijd hetzelfde omdat niet bij ieder bezoek dezelfde controles worden gedaan. Een aantal van deze bezoeken duren 1 uur, andere duren 3 uur of langer. Het onderzoekt vindt plaats in Amsterdam of bij u thuis.
Kom in actie tegen dementie, meld u aan om deel te nemen aan onderzoek.
Laatste Dementie trials
Efavirenz
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het middel efavirenz is voor de behandeling van deelnemers met een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het middel efavirenz met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’).
50-75 jaar
vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer
ongeveer 18 weken
Amsterdam
GSK Alector
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel GSK4527226 is voor de behandeling van deelnemers met vroege fase ziekte van Alzheimer. Het middel wordt onderzocht als mogelijke behandeling van de vroege fase van de ziekte van Alzheimer met als doel de hoeveelheid van een eiwit genaamd progranuline te verhogen.
50 - 85
Vroege fase ziekte van Alzheimer (MCI of milde Alzheimer)
Ongeveer 2 jaar
Amsterdam, Den Bosch of Zwolle
Polaris AD
Het doel van deze studie is om de veiligheid en werkzaamheid van het nieuwe middel AR1001 te onderzoeken in deelnemers met een licht tot matig stadium van de ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel AR1001 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond in de vorm van een pil.
55 - 85 jaar
Vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer (MCI of milde Alzheimer)
1 jaar tot 2 jaar
Amsterdam, Den Bosch of Zwolle