Skip to main content

De meest voorkomende alzheimer symptomen

Vergeetachtigheid lijkt onschuldig maar kan een eerste teken zijn. Alzheimer symptomen kunnen per persoon verschillen. Op deze pagina vindt u de meest voorkomende symptomen op een rij.

Symptomen alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer kunt u verschillende symptomen ervaren, zoals:

  • Geheugenverlies. U vergeet recente gebeurtenissen of gesprekken. U vergeet afspraken. U kunt vergeten wat u een paar minuten geleden heeft gedaan.
  • Verminderd beoordelingsvermogen dat kan leiden tot verkeerde beslissingen. U kunt verkeerde beslissingen nemen of ongewoon gedrag vertonen, zoals onvoldoende warme kleding dragen bij koud weer of onvoldoende gaan eten of drinken. U zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan autorijden als het te gevaarlijk is. In een gevorderde fase van de ziekte zorgen mensen met Alzheimer niet meer voor hun persoonlijke hygiëne en uiterlijk.
  • Verlies van spontaniteit en verminderd initiatief. Nog een alzheimer symptoom is dat activiteiten zoals hobby’s en gezelligheid niet langer aantrekkelijk zijn voor u omdat ze te veel denkwerk en inspanning vergen. Door de ziekte kunt u ook minder initiatief tonen.
  • Moeite met dagelijkse handelingen. Het duurt langer om normale dagelijkse taken te voltooien. Uzelf aankleden, verzorgen en eten wordt moeilijker, hoewel u nog steeds kunt proberen ze zonder hulp van anderen te doen. Uw hersenen doen er langer over om de informatie van uw zintuigen te verwerken en om te zetten in nuttige gedachten en handelingen zonder onderweg belangrijke dingen te vergeten (zoals moeite hebben met het volgen van aanwijzingen).
  • Taalproblemen. Taalproblemen is ook een alzheimer symptoom. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben om de juiste woorden te vinden, of om ze correct te gebruiken. U kunt ook moeite hebben met het volgen van een gesprek en begrijpen van geschreven tekst.
  • Vragen herhalen. Omdat het kortetermijngeheugen bij iemand met de ziekte van Alzheimer minder goed werkt, kan het zijn dat u vergeet dat u iets al heeft gevraagd. Dit kan ertoe leiden dat u vragen vaak herhaalt.
  • Problemen in het omgaan met geld en betalen van rekeningen. Het vermogen om uw financiën te beheren is vaak een van de eerste dingen die wordt aangetast wanneer u Alzheimer hebt. Het wordt moeilijker om rekeningen bij te houden en uit te zoeken hoeveel geld u op de bank hebt staan. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met het saldo van uw bankrekening bijhouden.
  • Verdwalen. Als u dementie heeft, is het niet ongebruikelijk dat u verdwaalt terwijl u door uw huis of buurt loopt. Dit kan gevaarlijk zijn omdat u dan het risico loopt op ongelukken zoals vallen, verkeersongelukken en verward raken over waar u bent als u alleen het huis uit gaat (ook al is het maar voor een korte wandeling).
  • Spullen kwijtraken. De ziekte van Alzheimer kan ertoe leiden dat u dingen kwijtraakt of ze op vreemde plaatsen laat liggen. U kunt uw sleutels niet vinden, ze dan weer vinden en ze dan weer verliezen. U vergeet misschien waar u uw bril hebt gelaten of waar u uw auto hebt geparkeerd.
  • Veranderingen in stemming of persoonlijkheid. Veranderingen in persoonlijkheid of stemming zijn veel voorkomende symptomen van de ziekte van Alzheimer omdat ze gebieden in de hersenen aantasten die betrokken zijn bij emoties, gedrag en sociale interacties. U kunt bijvoorbeeld angstiger of agressiever worden.

Verschillen in symptomen bij vrouwen en mannen

De ziekte van Alzheimer uit zich iets anders bij vrouwen dan bij mannen. Hier is nog weinig over bekend, maar wij hebben de feiten voor u op een rij gezet. Lees hier verder:

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur bij Brain Research Center.
Meer informatie over dr. Niels Prins

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek?