Skip to main content

De meest voorkomende alzheimer symptomen

Vergeetachtigheid lijkt onschuldig maar kan een eerste teken zijn. Alzheimer symptomen kunnen per persoon verschillen. Op deze pagina vindt u de meest voorkomende symptomen op een rij.

Symptomen alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer kunt u verschillende symptomen ervaren, zoals:

  • Geheugenverlies. U vergeet recente gebeurtenissen of gesprekken. U vergeet afspraken. U kunt vergeten wat u een paar minuten geleden heeft gedaan. Ook kan het voorkomen dat u vergeet waar u uw sleutels of bril hebt gelaten of waar u uw auto hebt geparkeerd.
  • Moeite met doelgerichte handelingen. U heeft moeite met het uitvoeren van bepaalde handelingen. Uzelf aankleden, verzorgen en eten wordt moeilijker. Wanneer deze klachten ernstig worden, heeft u hierbij hulp van anderen nodig.  
  • Taalproblemen. Taalproblemen is ook een alzheimer symptoom. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben om de juiste woorden te vinden, of om ze correct uit te spreken. Ook kunt u moeite krijgen met schrijven. U kunt ook moeite hebben met het volgen van een gesprek en problemen hebben met lezen.
  • Problemen met het herkennen van voorwerpen en personen. Iemand met dementie herkent de dagelijkse gebruiksvoorwerpen niet meer. Maar ook bekenden of familieleden worden op den duur niet meer herkend.
  • Problemen in het omgaan met geld en betalen van rekeningen. Het vermogen om uw financiën te beheren is vaak een van de eerste dingen die wordt aangetast wanneer u alzheimer heeft. Het wordt moeilijker om rekeningen bij te houden en uit te zoeken hoeveel geld u op de bank hebt staan.
  • Verdwalen. Sommige patiënten met dementie kunnen verdwalen in hun eigen buurt en bij gevorderde ziekte zelfs in hun eigen huis.
  • Veranderingen in stemming of gedrag. Veranderingen in gedrag of stemming zijn veel voorkomende symptomen van de ziekte van Alzheimer.  U kunt bijvoorbeeld angstig, somber of agressief worden. Door de ziekte kunt u ook minder initiatief tonen.
  • Verminderd beoordelingsvermogen dat kan leiden tot verkeerde beslissingen. U kunt verkeerde beslissingen nemen of ongewoon gedrag vertonen, zoals onvoldoende warme kleding dragen bij koud weer of onvoldoende gaan eten of drinken. U zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan autorijden als het te gevaarlijk is.
  • Verlies van spontaniteit en verminderd initiatief. Nog een alzheimer symptoom is dat activiteiten zoals hobby’s en gezelligheid niet langer aantrekkelijk zijn voor u omdat ze te veel denkwerk en inspanning vergen. 

Verschillen in symptomen bij vrouwen en mannen

De ziekte van Alzheimer uit zich iets anders bij vrouwen dan bij mannen. Hier is nog weinig over bekend, maar wij hebben de feiten voor u op een rij gezet. Lees hier verder:

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur bij Brain Research Center.
Meer informatie over dr. Niels Prins

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek?