Wat houdt het onderzoek in?
Cognitive Run In – periode (CRI periode – Cognitieve inloop periode)
Het doel van dit onderzoek is om de onderzoekers in staat te stellen te starten met het verzamelen en bestuderen van gegevens (informatie) van deelnemers aan het onderzoek. Dit gaat onder andere om persoonlijke gegevens, hoe de ziekte in uw familie voorkomt, uw cognitieve functies en biomarkers en de veranderingen hierin. Dit geeft de onderzoekers een beeld van het beloop van de ziekte per deelnemer zonder medicatie en biedt deelnemers de gelegenheid om bekend te raken met wat deelname aan het klinisch onderzoek inhoudt.
De CRI periode vindt plaats voorafgaand aan de start van het eigenlijk onderzoek met behandelgroepen. In het CRI-onderzoek krijgt u geen onderzoeksmiddel.
De duur onderzoek van de CRI periode hangt af van wanneer een beslissing is genomen welk onderzoeksmiddel getest gaat worden.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Washington University.
Screening en visites
Tijdens de screeningsperiode wordt in 8 weken tijd, bepaald of u voldoet aan de onderzoekscriteria en ook of uw gezondheid deelname aan het onderzoek toelaat. Wanneer dit zo is, kunt u deelnemen aan het onderzoek.
Daarna wordt een ‘nulmeting’ gedaan. Deze bestaat onder andere uit bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, geheugentesten, vragenlijsten, een MRI-scan en een PET-scan.
Daarna vinden gedurende de rest van het onderzoek ongeveer elke 12 weken onderzoeksvisites plaats. Afhankelijk van de procedure en het type onderzoeksbezoek kunnen procedures worden uitgevoerd bij u thuis of bij het Brain research centrum, en kan de tijdsduur verschillen.
Jaarlijks vinden uitgebreide onderzoeken plaats waarbij informatie wordt verzameld over uw gezondheid met lichamelijk en neurologisch onderzoek, een ECG (hartfilmpje), geheugentesten, vragenlijsten, een MRI en PET scan. Deze afspraken kunnen over 2 dagen verspreid worden. Deelname is te allen tijde vrijwillig.
Wie kan deelnemen?
- In uw familie komt een genetische variant van de ziekte van Alzheimer voor
- En weet dat u zelf mutatiedrager bent
- En u weet het niet en wil het ook niet weten
- U bent tussen de 18 en 80 jaar
- U heeft nog geen symptomen passend bij de ziekte van Alzheimer
- Of u heeft al symptomen (maximaal 10 jaar),
- In dit geval is het eventueel gebruik van Alzheimer medicatie toegestaan
- U heeft een naaste/mantelzorger die u tijdens enkele bezoeken aan het onderzoekscentrum kan vergezellen en o.a. vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden.
Kom in actie tegen dementie, meld u aan om deel te nemen aan onderzoek.
Laatste Dementie trials
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel GV1001 is voor de behandeling van deelnemers met een mild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel GV1001 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via onderhuidse injectie.
55 - 85 jaar
Mild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer
58 Weken
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel IBC-Ab002 is voor de behandeling van deelnemers met een vroeg stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel IBC-Ab002 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via een infuus.
50 - 80 jaar
Vroeg stadium ziekte van Alzheimer
54 Weken
Amsterdam
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel CT1812 is voor de behandeling van deelnemers met een licht tot matig stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel CT1812 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.
50 - 85 jaar
Licht tot matig stadium ziekte van Alzheimer
Ongeveer 9 maanden
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle