Skip to main content

Alles over alzheimer

Lees op deze pagina wat er allemaal komt kijken bij de ziekte van Alzheimer. Wat is de ziekte van Alzheimer? Hoe verloopt de ziekte? Deze en andere veelgestelde vragen beantwoorden wij op deze pagina.

Wat is de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte die wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Belangrijke elementen zijn de schadelijke ophoping van eiwitten, ontsteking en erfelijke factoren. Mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen hierdoor minder goed zaken onthouden en hebben moeite met zaken onthouden en redeneren.

Is alzheimer hetzelfde als dementie?

Alzheimer is niet hetzelfde als dementie. De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte die dementie veroorzaakt. Dementie zelf is dus geen ziekte. Het is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat er sprake is van ernstige problemen met denken. Dit zorgt ervoor dat iemand niet meer zelfstandig kan functioneren. Bij ruim 70% van de mensen met dementie, wordt de dementie veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Andere hersenziektes die dementie kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld vaatschade aan de hersenen of dementie met Lewy bodies (DLB).

Hoe verloopt de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is te verdelen in vijf verschillende fases. Klik op de knoppen om meer te lezen over de verschillende fases.

Preklinische fase

Er is (soms al vele jaren) een ziekteproces gaande in de hersenen, maar mensen hebben hiervan geen klachten.

Voorstadium

Mensen hebben lichte geheugenproblemen of andere problemen met het denkvermogen, maar deze problemen hebben nog geen duidelijke negatieve impact op het dagelijks functioneren. Deze fase noemen we ook milde cognitieve stoornissen of MCI. In deze fase is nog geen sprake van dementie.

Matige fase

Als de klachten erger worden en negatieve gevolgen hebben op het dagelijks functioneren, dan is er sprake van dementie. Mensen zullen dan meer hulp nodig hebben van mensen in hun omgeving, zoals een mantelzorger. In deze fase kunnen mensen met ondersteuning van hun mantelzorger en een casemanager nog redelijk thuis functioneren.

Matig/ernstig stadium

In deze fase krijgen patiënten steeds meer klachten en problemen. Het wordt dan moeilijk om voor zichzelf te zorgen. Voor hun mantelzorger wordt het ook meer belastend om de patiënt te ondersteunen. Vaak gaat iemand dan naar een dagbesteding of is er behoefte aan intensieve thuishulp.

Ernstige fase

Als de problemen nog erger worden kunnen mensen met alzheimer niet meer zelfstandig thuis wonen. Dan verhuist iemand meestal naar een verzorgingshuis. Dit is een veilige omgeving waarin de patiënt de gespecialiseerde hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

Wat zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van alzheimer?

De belangrijkste risicofactor voor alzheimer is leeftijd. Naarmate u ouder wordt, neemt het risico op deze ziekte toe. Daarnaast komt alzheimer vaker voor bij mensen met ziektes als diabetes, hart- en vaatproblemen en hoge bloeddruk. Maar als u gezond leeft, met een gebalanceerd dieet, beweging en het brein actief houden, kan dat risico mogelijk kleiner worden. In zeldzame gevallen speelt erfelijkheid ook een rol.

Veelgestelde vragen over alzheimer

Ik maak me zorgen dat ik alzheimer heb, wat moet ik doen?

Vaak krijgen we de vraag wanneer bepaalde klachten horen bij het ouder worden, of juist een teken zijn van alzheimer. Alzheimer kent verschillende symptomen. Een belangrijk symptoom van alzheimer is vergeetachtigheid. Echter zullen de meeste mensen boven de 40 niet meer zo’n goed geheugen hebben als vroeger, dat is normaal. Wanneer de verslechtering van uw geheugen het dagelijks leven negatief beïnvloedt, dan is het een goed idee om contact op te nemen met uw huisarts. Als u zich ernstige zorgen maakt over uw gezondheid, is het belangrijk om met uw huisarts te praten. Al is het maar ter geruststelling.

Wat zijn oorzaken van alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte die wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Belangrijke elementen zijn de schadelijke ophoping van abnormale eiwitfragmenten (genaamd amyloïd- beta en tau), ontsteking en erfelijke factoren. Het ziekteproces leidt tot afname van het denkvermogen en veranderingen in stemming en gedrag.

Lees meer over oorzaken van alzheimer

Is behandeling van alzheimer mogelijk?

Momenteel zijn er in Nederland helaas nog geen medicijnen beschikbaar die de ziekte van Alzheimer kunnen vertragen of genezen. Brain Research Center zet zich in voor een toekomst waarin dergelijke medicijnen wel beschikbaar zijn. Maar wat voor medicijnen worden er nu voorgeschreven als u alzheimer heeft? En wat kunt u doen om bij te dragen aan een wereld waarin alzheimer behandelbaar is? Bekijk het hier.

Bestaat er een alzheimer test?

Vanuit huis bepalen of u alzheimer heeft is niet mogelijk. In het algemeen is het vaststellen van alzheimer door een arts niet eenvoudig, daar zijn meestal meerdere onderzoeken voor nodig. Wel kunt u de online geheugentest doen, deze geeft u een indicatie over de eventuele achteruitgang van uw geheugen.

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur bij Brain Research Center.

Mogelijkheden alzheimer onderzoek

Bij Brain Research Center lopen meerdere onderzoeken met nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Dit kunnen wij niet alleen. Zonder deelnemers kunnen wij deze onderzoeken niet uitvoeren. We zijn voortdurend op zoek naar mensen die de diagnose alzheimer hebben en mee willen werken aan onderzoek. Ontdek hoe u kunt helpen.