Skip to main content

Behandeling van parkinson, wat zijn de mogelijkheden?

Er is helaas nog geen behandeling voor de ziekte van Parkinson die de ziekte kan vertragen of genezen. Wel zijn er medicijnen om de klachten te verminderen. De ziekte zelf blijft echter doorgaan. Daarom is meer onderzoek hard nodig voor een oplossing in de toekomst.

Parkinson behandeling

Er is op dit moment nog geen behandeling om de ziekte van Parkinson te genezen of af te remmen. Wel zijn veel van de klachten goed te behandelen met medicatie. Zeker als de ziekte nog niet zo ver gevorderd is.

Het meest gebruikte medicijn is levodopa. Dit zijn meestal tabletten die u meerdere keren per dag inneemt. Levodopa wordt vervolgens in uw lichaam omgezet in dopamine en hierdoor kunt u weer beter bewegen. Bij de ziekte van Parkinson is er namelijk een tekort aan dopamine. Er zijn ook andere medicijnen die helpen met het tekort aan dopamine. Daarnaast krijgen patiënten vaak medicijnen voor andere klachten, zoals bijvoorbeeld pijnstillers, slaapmedicatie of medicatie tegen angst of depressie. Helaas hebben al deze medicijnen ook vaak bijwerkingen.

Hoewel de symptomen van de ziekte van Parkinson dus de eerste tijd goed te behandelen zijn, gaat het ziekteproces intussen gewoon door. Hierdoor worden ook de klachten steeds erger en wordt het steeds lastiger om deze goed te behandelen. Hoe snel dit gaat, verschilt per persoon. Langzaam aan zal iemand steeds meer hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld van thuiszorg, fysiotherapie, ergotherapie of van hulpmiddelen zoals een looprek of rolstoel. Het is daarom belangrijk dat we onderzoek blijven doen naar medicijnen die niet alleen de klachten behandelen, maar die ook echt de ziekte van Parkinson kunnen stoppen.

De inhoud van deze pagina is geschreven door Xandra Westerhuis, onderzoeksarts bij Brain Research Center.

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek tegen parkinson?