Wat houdt het onderzoek in?
Een multicenter, open label fase II onderzoek ter beoordeling van de veiligheid, verdraagbaarheid, farmacokinetiek en farmacodynamiek van AL001 bij heterozygote dragers van C9orf72 mutaties die leiden tot frontotemporale dementie.
Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig de nieuwe stof AL001 is en hoe goed de stof wordt verdragen (dat wil zeggen dat er wordt gekeken naar mogelijke bijwerkingen) als het aan proefpersonen wordt gegeven die de genetisch bevestigde mutatie in het granuline- of C9orf72-gen hebben. Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via infuus.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Brain Research Center Amsterdam.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Alector.
Screening – selectie
Tijdens een periode van maximaal zes weken, wordt bepaald of u voldoet aan de onderzoekscriteria en of uw algehele gezondheid deelname aan het onderzoek toelaat. Wanneer dit zo is, kunt u deelnemen. Deze onderzoeken vinden plaats in Amsterdam en bestaat onder andere uit bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, geheugentesten, vragenlijsten ECG, MRI, en een ruggenprik.
Behandeling
Elke deelnemer krijgt AL001 (geen placebo/nep-medicijn in deze studie). Elke 4 weken vindt er een infuusbehandeling plaats. Er zullen daarnaast afspraken met u worden gemaakt, wanneer u naar ons centrum dient te komen voor controles (navragen van bijwerkingen en medicijngebruik) en er zal lichamelijk- en neurologisch onderzoek en neuropsychologisch onderzoek plaatsvinden, bloedonderzoek, en er worden ECG’s en MRI- scans gemaakt. De duur van de behandeling is 96 weken.
Follow-up
Na het afronden van de behandelfase wordt er nog een visite ingepland. Tijdens deze visites worden voor de laatste keer vragenlijsten en tests voor onder andere uw geheugen afgenomen. Verder wordt bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, een MRI scan en/of een ruggenprik uitgevoerd.
Wie kan deelnemen?
- U heeft frontotemporale dementie op basis van een genetisch bevestigde C9orf72 mutatie
- U bent tussen de 18 en 85 jaar oud.
- U heeft een naaste die u tijdens de bezoeken aan het onderzoekscentrum kan vergezellen en o.a. vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden.
Kom in actie tegen dementie, meld u aan om deel te nemen aan onderzoek.
Laatste Dementie trials
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel GV1001 is voor de behandeling van deelnemers met een mild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel GV1001 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via onderhuidse injectie.
55 - 85 jaar
Mild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer
58 Weken
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel IBC-Ab002 is voor de behandeling van deelnemers met een vroeg stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel IBC-Ab002 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via een infuus.
50 - 80 jaar
Vroeg stadium ziekte van Alzheimer
54 Weken
Amsterdam
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel CT1812 is voor de behandeling van deelnemers met een licht tot matig stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel CT1812 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.
50 - 85 jaar
Licht tot matig stadium ziekte van Alzheimer
Ongeveer 9 maanden
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle