Aantonen of iemand de ziekte van Parkinson heeft, al helemaal in een vroeg stadium, is lastig. Op het moment wordt een diagnose ziekte van Parkinson gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en neurologisch onderzoek. Eventueel kan dit worden aangevuld met een MRI-scan van de hersenen. Helaas worden er nog wel eens verkeerde diagnoses gesteld, omdat er geen manier is om met zekerheid vast te stellen dat iemand de ziekte van Parkinson heeft.
Een simpele coronatest kan vrij zeker aangeven dat iemand corona heeft, maar iets vergelijkbaars bestaat dus niet voor de ziekte van Parkinson. Nog niet. Recentelijk is er een onderzoek gepubliceerd in Lancet Neurology waarbij een techniek is gevonden om met meer zekerheid vast te stellen of iemand de ziekte van Parkinson heeft.
Biomarker
De ziekte van Parkinson wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een ophoping van vervormde eiwitten in de hersenen. Dit zijn zogenaamde alfa-synucleïne eiwitten. Er wordt gedacht dat deze ophoping al jaren plaatsvindt voordat iemand de typische parkinson symptomen krijgt: stijfheid, traagheid van bewegen en beven. De onderzoekers hebben nu een manier gevonden om die ophoping op te sporen, door middel van een zogenaamde biomarker. Dit betekent onder andere dat het parkinson ziekteproces al kan worden vastgesteld voordat iemand de lichamelijke symptomen krijgt.
Hoe werkt diagnose parkinson stellen?
Voorlopig is het afnemen van een parkinsontestParkinson test (nog) niet zo makkelijk als bij corona. Het vervormde eiwit kan namelijk gemeten worden in het hersenvocht. Hersenvocht kan niet op een simpele manier afgenomen worden, daarvoor is een ruggenprik nodig.
Uit de data van het onderzoek bleek dat niet alle patiënten met de ziekte van Parkinson een afwijkende biomarker hadden in het hersenvocht. Bij patiënten met een erfelijke oorzaak van de ziekte van Parkinson was de voorspellende waarde van de biomarker minder goed. De test biedt dus geen 100% zekerheid over de aan- of afwezigheid van een parkinson ziekteproces. Wel kan de test helpen om meer zekerheid over de diagnose te krijgen.
Wat betekent dit voor de zoektocht naar een medicijn?
Dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur van Brain Research Center, vindt dit nieuws een belangrijke stap in het behandelbaar maken van parkinson: “Biomarkers zijn essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson, omdat ze een objectieve maat zijn voor het ziekteproces. Met name alfa-synucleïne-biomarkers hebben het potentieel om medicijnonderzoeken bij de ziekte van Parkinson te transformeren. Door patiënten met verhoogde niveaus van alfa-synucleïne te herkennen, kunnen onderzoekers zich richten op degenen die het meest waarschijnlijk zullen profiteren van specifieke behandelingen, wat leidt tot efficiëntere medicijnonderzoeken. Daarnaast kunnen veranderingen in alfa-synucleïne-biomarkers worden gebruikt om de effectiviteit van medicijnen gericht op dit eiwit te meten.”
Hoe nu verder?
Voordat de test breed kan worden ingezet, moet eerst nog worden bewezen dat deze definitief werkt. Daar is nog meer onderzoek voor nodig op de lange termijn, zoals een steekproefonderzoek. Wilt u in de tussentijd meedoen aan medicijnonderzoeken tegen de ziekte van Parkinson? Meld u dan vrijblijvend aan bij Brain Research Center.