Skip to main content
oktober 13, 2020

Nieuw medicijn tegen Dementie met Lewy Bodies (DLB) positief getest

Nieuw medicijn tegen Dementie met Lewy Bodies (DLB) positief getest

Het Amerikaanse bedrijf EIP Pharma, Inc. kondigde aan dat hun onderzoek naar een nieuw medicijn tegen een specifiek vorm van dementie een positief resultaat heeft opgeleverd. Het middel tegen Dementie met Lewy Bodies (DLB) is in Nederland getest bij Brain Research Center in Amsterdam en Den Bosch, naast locaties in de VS. Het middel verbetert onder andere het cognitief functioneren, gemeten met de Neuropsychological Test Battery (NTB), de primaire uitkomstmaat van het onderzoek. EIP Pharma is een farmaceutisch bedrijf uit Boston in de VS, gericht op neurologische aandoeningen.

Het geneesmiddel
Neflamapimod is een experimenteel oraal geneesmiddel dat in de hersenen het enzym
p38 MAP kinase alpha (p38α) remt. Het enzym komt tot uitdrukking in neuronen onder omstandigheden van stress en ziekte en speelt een belangrijke rol bij door ontsteking geïnduceerde synaptische toxiciteit, leidend tot verstoring van de synaps-functie. Een verstoorde synaps-functie is een belangrijke oorzaak van cognitieve achteruitgang bij verschillende hersenziekten.

Over Dementie met Lewy Bodies (DLB)
Dementie met Lewy Bodies is een belangrijke oorzaak van dementie. In Nederland lijden ongeveer 40.000 mensen aan deze hersenziekte. DLB wordt gekarakteriseerd door een progressieve dementie met wisselingen in aandacht en concentratie, geheugenverlies, slaaptstoornissen, hallucinaties en parkinsonisme. Patienten met DLB hebben een afgenomen levensverwachting met een gemiddelde tijd van diagnose tot overlijden van 4-7 jaar. Er zijn nog geen goedgekeurde geneesmiddelen of behandelingen die het ziekteproces bij DLB kunnen vertragen.

Nederlandse deelnemers en Brain Research Center.
Het onderzoek is ook bij Nederlandse patiënten uitgevoerd bij twee van de drie vestigingen van Brain Research Center in Amsterdam en Den Bosch. Het onderzoekscentrum is gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van klinische onderzoeken voor nieuwe medicijnen tegen alzheimer en andere hersenziekten, zoals DLB.

Dr. Niels Prins, directeur Brain Research Center zegt: “Het is fantastisch dat Brain Research Center kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen hersenziekten zoals dementie met Lewy Bodies en wij zijn blij voor onze deelnemers. We hopen dat een fase 3 onderzoek snel kan starten en dat het middel in de toekomst beschikbaar komt voor patiënten.”

Het onderzoek
AscenD-LB was een fase 2 dubbel-blind, placebo gecontroleerd onderzoek dat 16 weken duurde met als doel ‘proof-of-concept’ van het middel Naflamapimod te leveren. Er deden 91 patienten mee, tussen oktober 2019 en maart 2020, op 22 locaties in de VS en op de 2 locaties van Brain Research Center in Nederland. Uitgebreide resultaten worden in november bekendgemaakt tijdens het CTAD congres in de VS.