Skip to main content
oktober 4, 2022

“Dit medicijn geeft me hoop”

Een stap dichterbij een toekomst zonder alzheimer: van het medicijn Lecanemab werd gevonden dat bij patiënten met beginnende alzheimer, het de achteruitgang veroorzaakt door hun ziekte zou kunnen vertragen. Dat maakten Eisai en Biogen bekend, de farmaceuten die het medicijn ontwikkelden.  

Patiënten die het medicijn kregen, gingen minder snel achteruit qua denken en algemeen functioneren dan patiënten die een placebo kregen (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Dit betekent dat alzheimerpatiënten die het middel kregen, bijvoorbeeld minder snel achteruitgingen in hun geheugen.  

Dit is niet het enige wat Lecanemab bereikte. Zo werd de ophoping van het schadelijke eiwit amyloïd in de hersenen verlaagd. Van amyloïd wordt aangenomen dat het schade veroorzaakt aan hersencellen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer, wat leidt tot geheugenstoornissen en andere problemen van het denkvermogen, gedrag en stemming.   

RTL nieuws maakte naar aanleiding van het nieuws over Lecanemab, een item over Anita, deelnemer bij Brain Research Center. Ook werd directeur van Brain Research Center, Niels Prins, geïnterviewd. Hij legt uit hoe het medicijn Lecanemab werkt.

Het middel werd niet getest in Nederland, maar bij Brain Research Center zijn we natuurlijk erg blij met dit nieuws. Het laat zien dat we steeds dichterbij een tijdperk komen waarin alzheimer een behandelbare ziekte is. Hier zal nog meer onderzoek voor nodig zijn, elk onderzoek dat wordt gedaan is een stap dichterbij de oplossing. Om mee te helpen kunt u zich aanmelden voor onderzoek bij Brain Research Center.