Skip to main content
december 21, 2021

Aducanumab niet toegelaten tot de Europese markt

Alzheimermedicijn Aducanumab van Biogen, is niet toegelaten tot de Europese markt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft deze afgekeurd, omdat het volgens de normen van de EMA vooralsnog onvoldoende vast is komen te staan dat het middel effectief is tegen Alzheimer. Daarnaast vindt het EMA dat de voordelen van Aducanumab niet opwegen tegen de risico’s van het medicijn.  

Niels Prins, directeur van Brain Research Center, zegt het volgende over het medicijn:

“Bij medicijnproeven is veiligheid altijd een belangrijk aandachtspunt. Patiënten weten dat er bijwerkingen kunnen zijn. Daarover worden ze uitvoerig geïnformeerd. Je moet een afweging maken tussen positieve effecten en de bijwerkingen.”  

Bij Brain Research Center loopt er ook een studie naar het medicijn. Deze zal door blijven gaan, omdat het erg zinvol is om data over het medicijn te verzamelen. Elke bijdrage aan medicijnonderzoek tegen alzheimer is belangrijk. Met elke studie die wordt gedaan hopen we steeds weer een stapje dichterbij een toekomst zonder alzheimer te zijn, ook al gaat dat soms met vallen en opstaan.