Skip to main content

Vasculaire dementie test, bestaat het en hoe werkt het?

Op deze pagina leest u meer over de online geheugentest, daarnaast leest u meer over hoe u een vasculaire dementie diagnose krijgt. Een test geeft nooit een diagnose, maar een indicatie. Raadpleeg altijd een arts die meerdere testen kan doen en het gesprek aangaat.

Over de geheugentest en diagnose

Bij vasculaire dementie zijn geheugenproblemen niet het meest voorkomende symptoom[link naar symptomen pagina], maar maakt u zich toch zorgen over uw geheugen of het geheugen van iemand anders? Doe dan de geheugentest die Alzheimer Nederland ontwikkelde. De test stelt vanzelfsprekend geen diagnose, maar geeft een indicatie van de eventuele achteruitgang van het geheugen. U bepaalt zelf of de resultaten aanleiding geven een bezoek te brengen aan de huisarts. U vindt de test op www.geheugentest.nl 

Hoe krijgt iemand een vasculaire dementie diagnose? 

Vasculaire dementie wordt vastgesteld na een aantal onderzoeken. De arts vraagt de klachten uit bij de patiënt en de partner, voert onderzoek uit in de spreekkamer, er volgen neuropsychologische testen, een MRI-scan van de hersenen en in sommige gevallen wordt ook het hersenvocht -verkregen via een ruggenprik- in het laboratorium onderzocht. 

Eerst naar de huisarts 

Het vaststellen van dementie is niet eenvoudig, er zijn veel onderzoeken nodig om de diagnose te kunnen stellen. De meeste patiënten komen eerst terecht bij de huisarts. Deze stelt vragen aan de patiënt en aan mensen uit de directe omgeving en verricht bloed- en urineonderzoek om andere zaken (bijvoorbeeld verkeerd medicijngebruik of een depressie) uit te sluiten. Door deze gesprekken en onderzoeken kan de huisarts een goed beeld krijgen van de situatie. De arts kan de patiënt vervolgens doorverwijzen naar een specialist of besluiten dat het beter is om nog even af te wachten. 

Oorzaak van dementie vaststellen 

Na doorverwijzing doet een specialist cognitief neurologisch en neuropsychologisch onderzoek. Na uitgebreid onderzoek kan de specialist de diagnose dementie al dan niet bevestigen. Blijkt het om dementie te gaan, dan kan de specialist ook de oorzaak vaststellen. Het is belangrijk om een specifieke diagnose te stellen, dat kan een hoop onrust wegnemen. Bovendien kan na de diagnose eventueel gestart worden met passende medicatie om de symptomen te bestrijden. Door een vroege diagnose kunnen patiënten nog zaken regelen voor de toekomst, iets wat in een later stadium van de ziekte steeds moeilijker wordt. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur bij Brain Research Center.
Meer informatie over dr. Niels Prins

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek?