Skip to main content

Wat zijn de oorzaken van vasculaire dementie?

Wat zijn de oorzaken van vasculaire dementie? Er zijn verschillende mogelijkheden maar vaak is er al een medische voorgeschiedenis.

Vasculaire dementie oorzaak

Vasculaire dementie krijgt zijn naam van het woord vasculair, wat betekent ‘met betrekking tot de bloedvaten’. Vasculaire dementie wordt veroorzaakt door een verminderde toevoer van bloed naar de hersenen. Dit veroorzaakt schade aan de hersenen en zorgt voor een afname van hersencellen. Mensen die bijvoorbeeld een herseninfarct of hersenbloeding hebben gehad, kunnen denkstoornissen ontwikkelen als gevolg van de schade aan de hersenen. Maar ook schade aan de kleine bloedvaatjes in de hersenen, zichtbaar als kleine infarctjes of beschadigingen van de witte stof in de hersenen, kan gepaard gaan met denkproblemen. Naast schade aan de hersenen, kan vasculaire dementie ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur bij Brain Research Center.
Meer informatie over dr. Niels Prins

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek?