Skip to main content
augustus 6, 2024

Vergeetachtigheid bij ouderen: Moet u zich zorgen maken?

Vergeetachtigheid is een normaal onderdeel van het ouder worden. Veel mensen hebben moeite met het onthouden van namen of het ophalen van de titel van een liedje. Vergeetachtigheid bij ouderen komt dus vaker voor. Ook het bijhouden van afspraken kan uitdagender worden, waardoor een agenda onmisbaar wordt. Maar wanneer worden deze geheugenproblemen zorgwekkend?

Meer vergeten dan normaal, maar geen dementie

Vergeetachtigheid bij ouderen (maar ook andere patiënten) kan duiden op een lichte cognitieve stoornis (MCI, Mild Cognitive Impairment), die zich bevindt tussen normale veroudering en dementie. Deze stoornis kan, vooral tijdens stressvolle perioden, sterk op dementie lijken. De resultaten van geheugentests voor MCI liggen tussen normaal en dementie in. Het is essentieel om te onderzoeken of er behandelbare oorzaken zijn. Hierbij kunt u denken aan medicatie, vitaminetekorten, depressie, alcoholmisbruik, epilepsie, of hormonale afwijkingen.

Risico op Dementie bij MCI

Onderzoek wijst uit dat mensen met MCI een verhoogd risico hebben om binnen enkele jaren dementie te ontwikkelen. Ongeveer 50% van de mensen met MCI zal binnen drie jaar ernstigere klachten ontwikkelen die resulteren in een dementiediagnose.

Leefstijladviezen bij MCI

Er bestaat (nog) geen medicamenteuze behandeling voor MCI. Leefstijl aanpassingen, zoals meer bewegen, sociaal actief zijn, geheugentrainingen en gezond dieet (vooral omega-3 en Vitamine B) lijken de toename van MCI naar dementie te remmen.

Andere adviezen vindt u in het schema hieronder:

Leefstijl adviezen MCI

Symptomen van dementie

Bij het herkennen van symptomen van dementie moet je niet alleen op vergeetachtigheid letten, maar ook op:

  • Problemen met andere functies die te maken hebben met het verwerken van informatie: aandacht, oriëntatie, taal, rekenen, planning en organisatie.
  • Veranderingen in gedrag: stiller, onzekerheid, frustratie, boosheid en somberheid, korter ‘lontje’, afgenomen initiatief etc.

En de beperkingen moeten leiden tot problemen bij zaken die we dagelijks moeten doen: apparaten bedienen, autorijden, (internet)bankieren of administratie; omgaan met geld, koken en persoonlijke verzorging.

Symptomen van dementie

Hulp bij MCI en dementie

MCI en dementie hebben een aanzienlijke impact op het leven van patiënten en hun naasten. Gelukkig zijn er verschillende hulpbronnen beschikbaar:

  • Huisarts of POH: Voor medische begeleiding en doorverwijzingen.
  • Familie en vrienden: Wees open over uw situatie en vraag om hulp.
  • WMO-loket: Voor het aanvragen van huishoudelijke hulp, dagopvang, en begeleiding thuis.
  • Casemanager dementie: Een gespecialiseerde wijkverpleegkundige die helpt bij veilig thuis wonen.
  • Wijkverpleegkundige: Ondersteuning bij medicatie-inname en persoonlijke verzorging.
  • Dagopvang en zorgboerderij: Biedt bezigheidstherapie, fysiotherapie, en ergotherapie.
  • Saar aan Huis: Aanvullende mantelzorg voor verantwoord thuis wonen.
  • Alzheimer Café: Een plek om lotgenoten te ontmoeten en informatie te krijgen.

Het Belang van Medicijnonderzoek

Onderzoek naar nieuwe medicijnen kan helpen om MCI te behandelen of dementie te vertragen. Het is belangrijk dat patiënten en hun families betrokken blijven en dit onderzoek ondersteunen. Medicijndoorbraken bieden hoop voor de toekomst.

Brain Research Center heeft al meer dan 15 jaar ervaring in medicijnonderzoek bij hersenziekten waaronder MCI en alzheimer. Meer weten? Download het informatiepakket.

Handige telefoonnummers

Voor hulp bij MCI en dementie zijn er nog een aantal handige telefoonnummers. U kunt voor vragen of advies bijvoorbeeld terecht bij:

  • Dementielijn (gratis bereikbaar tussen 9:00 – 23:00 op 0800-5088)
  • Mantelzorglijn voor vragen over mantelzorg of juridisch advies (bereikbaar tussen maandag t/m vrijdag op 030 – 7606055)
  • Juiste Loket voor vragen over ouderen en dementie; o.a. over Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Wet Langdurige Zorg (bereikbaar tussen maandag t/m vrijdag van 10:00 – 12:00 en van 13:00 – 15:00)