Skip to main content
november 12, 2024

Nachtlicht blootstelling gekoppeld aan Alzheimer bij mensen onder de 65 jaar

Volgens een studie kan een hogere blootstelling aan buitenlicht ‘s nachts het risico op Alzheimer verhogen, vooral bij mensen jonger dan 65 jaar. De studie gebruikte Medicare-gegevens en satellietkaarten van lichtvervuiling.

“Sterker nachtlicht was meer verbonden met Alzheimer dan sommige andere bekende risicofactoren,” schreven de onderzoekers.

De studie, getiteld “Blootstelling aan buitenlicht ‘s nachts (lichtvervuiling) is geassocieerd met de ziekte van Alzheimer,” werd gepubliceerd in Frontiers in Neuroscience door onderzoekers van het Rush University Medical Center.

Omdat mensen langer leven door verbeterde gezondheidszorg, komen leeftijdsgebonden ziekten zoals Alzheimer vaker voor. Omgevingsfactoren zoals lucht- en lichtvervuiling dragen ook bij aan de toename van Alzheimer-gevallen.

De onderzoekers onderzochten de link tussen nachtelijke lichtvervuiling in de VS en de prevalentie van Alzheimer op basis van Medicare-gegevens. De 48 lagere staten werden ingedeeld in vijf groepen op basis van lichtintensiteit, van de donkerste tot de helderste.

Slaapverstoring en Alzheimer

Er is een duidelijk verband tussen meer blootstelling aan buitenlicht ‘s nachts en een hogere prevalentie van Alzheimer. Gebieden met de felste lichtintensiteit hadden een hogere prevalentie dan de donkerste gebieden.

Hoewel factoren zoals een onregelmatige hartslag, diabetes, hoge bloeddruk en beroerte sterker verbonden waren met Alzheimer, was nachtelijke lichtvervuiling nauwer verbonden met de ziekte dan alcoholmisbruik, chronische nierziekte en obesitas.

Dit patroon was consistent bij zowel mannen als vrouwen en bij mensen ouder dan 65 jaar. Bij mensen jonger dan 65 jaar was het verband met nachtelijke lichtvervuiling echter het sterkst. Dit suggereert dat mensen onder de 65 jaar bijzonder gevoelig kunnen zijn voor de effecten van blootstelling aan licht ‘s nachts, schreven de onderzoekers.

De mechanismen achter dit verband zijn nog onduidelijk, maar onderzoekers suggereren dat blootstelling aan licht ‘s nachts de slaap kan verstoren, waardoor immuuncellen in de hersenen worden geactiveerd en ontstekingen ontstaan. Slaapverstoring kan ook het vermogen van de hersenen om amyloïde beta, een eiwit dat geassocieerd wordt met Alzheimer, te verwijderen, verminderen. Deze factoren kunnen bijdragen aan het verlies van zenuwcellen en hersenatrofie, wat de cognitieve functies en het geheugen beïnvloedt.

“Hoewel de gegevens uit de huidige studie suggereren dat blootstelling aan licht ‘s nachts Alzheimer kan beïnvloeden, zijn aanvullende studies nodig om de klinische en volksgezondheidsaspecten te evalueren,” schreven de onderzoekers.

 Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Margarida Maia, PhD en gepubliceerd op Alzheimer News Today en is herschreven door Brain Research Center voor informatieve doeleinden.