Skip to main content
november 15, 2024

Groen licht voor nieuw alzheimer-medicijn in Europa

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een positief advies gegeven over het nieuwe alzheimer-medicijn Leqembi, nadat het deze in juli van dit jaar nog een negatief advies had gegeven. Het middel is bedoeld voor patiënten in een vroeg stadium van de ziekte.  

De goedkeuring van dit alzheimer-medicijn markeert een belangrijke doorbraak in het alzheimeronderzoek. Uit verschillende grootschalige studies blijkt dat dit medicijn in staat is in te grijpen op het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer en daarmee achteruitgang in het denkvermogen en dagelijks functioneren kan vertragen. Tot nu toe waren er in Europa alleen medicijnen beschikbaar die zich richtten op het verlichten van symptomen, zonder het onderliggende ziekteproces te beïnvloeden. Met deze nieuwe goedkeuring komt er een middel beschikbaar dat de ziekte zelf actief kan vertragen.  

Leqembi is goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met een klinische diagnose van milde cognitieve stoornissen en milde dementie als gevolg van de ziekte van Alzheimer (“vroege alzheimer”) met bevestigde amyloïd-pathologie. Het middel is niet goedgekeurd voor patiënten die drager zijn van twee kopieën van het zogeheten APOE e4 allel, een erfelijke risicofactor voor de ziekte van Alzheimer. Bij de laatste groep zijn de risico’s op ernstige bijwerkingen, zoals zwelling en bloedingen in de hersenen, aanzienlijk hoger.  

“Dit is een belangrijke stap voorwaarts,” zegt het EMA. Wel komen er strenge veiligheidsmaatregelen. Zo moeten patiënten regelmatig een MRI-scan ondergaan en komt er een speciaal controleprogramma. Het middel wordt elke twee weken via een infuus toegediend. Het werkt door het opruimen van schadelijke eiwitten in de hersenen die typerend zijn voor de ziekte van Alzheimer.  

De Europese Commissie moet nog definitief beslissen over de toelating. Daarna bepaalt elk EU-land zelf of het medicijn wordt vergoed.