Skip to main content

Wat zijn de meest voorkomende frontotemporale dementie symptomen?

Symptomen van frontotemporale dementie kunnen heel erg verschillen, op deze pagina zetten wij de symptomen voor u op een rij.

Symptomen frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie heeft verschillende symptomen, zoals: 

  • Veranderingen in gedrag en persoonlijkheid. U kunt bijvoorbeeld ineens veel impulsiever zijn dan normaal, of geen interesse meer hebben in hobby’s of andere mensen.  U kunt ook moeite hebben met empathie, eetbuien hebben, plots erg veel drinken, of uzelf niet meer goed wassen.   
  • Problemen met regulatie van emoties. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u snel geïrriteerd bent of onbeleefd, of dat u stemmingswisselingen heeft. 
  • Taalproblemen. U praat misschien langzaam, of heeft moeite met woorden in de goede volgorde te zeggen. Het kan ook zijn dat u de verkeerde woorden gebruikt om iets te omschrijven, of mensen herhaalt als ze iets zeggen. Bij sommige mensen met frontotemporale dementie lukt het uiteindelijk helemaal niet meer om te praten. 
  • Problemen met nadenken. Dit is vooral het geval in de latere stadia van frontotemporale dementie. U bent bijvoorbeeld minder goed in plannen of het opvolgen van instructies. U kunt daarnaast ook snel afgeleid zijn, of moeite hebben met mensen of objecten herkennen. In een later stadium kan het ook zijn dat u geheugenproblemen heeft.  
  • Fysieke problemen. Fysieke problemen komen vooral voor in latere stadia van frontotemporale dementie. U beweegt bijvoorbeeld langzamer of stijver, heeft moeite met slikken of u heeft minder controle over uw blaas of darmen. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door dr. Niels Prins, neuroloog en algemeen directeur bij Brain Research Center.
Meer informatie over dr. Niels Prins

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek?