Skip to main content

Wat zijn de meest voorkomende frontotemporale dementie symptomen?

Symptomen van frontotemporale dementie kunnen heel erg verschillen, op deze pagina zetten wij de symptomen voor u op een rij.

Symptomen frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie heeft verschillende symptomen, zoals: 

  • Veranderingen in gedrag en persoonlijkheid. U kunt bijvoorbeeld ineens veel impulsiever zijn dan normaal, of geen interesse meer hebben in hobby’s of andere mensen.  U kunt ook moeite hebben met empathie, eetbuien hebben, plots erg veel drinken, of uzelf niet meer goed wassen.   
  • Problemen met regulatie van emoties. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u snel geïrriteerd bent of onbeleefd, of dat u stemmingswisselingen heeft. 
  • Taalproblemen. U praat misschien langzaam, of heeft moeite met woorden in de goede volgorde te zeggen. Het kan ook zijn dat u de verkeerde woorden gebruikt om iets te omschrijven, of mensen herhaalt als ze iets zeggen. Bij sommige mensen met frontotemporale dementie lukt het uiteindelijk helemaal niet meer om te praten. 
  • Problemen met nadenken. Dit is vooral het geval in de latere stadia van frontotemporale dementie. U bent bijvoorbeeld minder goed in plannen of het opvolgen van instructies. U kunt daarnaast ook snel afgeleid zijn, of moeite hebben met mensen of objecten herkennen. In een later stadium kan het ook zijn dat u geheugenproblemen heeft.  
  • Fysieke problemen. Fysieke problemen komen vooral voor in latere stadia van frontotemporale dementie. U beweegt bijvoorbeeld langzamer of stijver, heeft moeite met slikken of u heeft minder controle over uw blaas of darmen. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door Niels Prins, neuroloog en directeur bij Brain Research Center.

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek?