Skip to main content

Bestaat er een parkinson test?

Er is geen test voor de ziekte van Parkinson. De diagnose wordt gesteld door een neuroloog, op basis van het verhaal van uw klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Soms wordt er ook aanvullend onderzoek gedaan zoals een scan van de hersenen.

Over parkinson test en diagnose

Als u denkt klachten te hebben die passen bij de ziekte van Parkinson, dan kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Deze zal u vervolgens allerlei vragen stellen om het ontstaan en beloop van uw klachten beter in beeld te brengen en om te onderzoeken of er mogelijk een andere verklaring voor uw klachten is. Vervolgens zal uw arts u lichamelijk onderzoeken, waarbij met name gekeken wordt naar hoe u loopt en beweegt.

Mocht uw huisarts vermoeden dat het inderdaad de ziekte van Parkinson zou kunnen zijn, dan wordt u doorverwezen naar een neuroloog. Deze zal u opnieuw vragen stellen en lichamelijk onderzoeken en kan uiteindelijk de ziekte van Parkinson diagnosticeren. Dit gebeurt met name op basis van het verhaal rondom uw klachten en het lichamelijk- en neurologisch onderzoek. Soms kan het zo zijn dat de neuroloog toch twijfelt of uw klachten door de ziekte van Parkinson veroorzaakt worden. Dan wordt er wel eens een scan gemaakt van de hersenen, bijvoorbeeld een MRI-scan of een DaT-scan.

Bij een MRI-scan worden er met behulp van magnetische straling heel gedetailleerde foto’s van de hersenen gemaakt. De arts kan dan kijken of er schade zichtbaar is die passend is bij de ziekte van Parkinson, of dat er wellicht juist iets te zien is dat beter past bij een andere aandoening. DaT-scan staat voor dopaminetransporter-scan. De dopaminetransporter is een eiwit dat zich bevindt op de zenuwcellen die dopamine afgeven. Deze dopamine producerende zenuwcellen sterven namelijk bij de ziekte van Parkinson langzaam af. Bij een DaT-scan krijgt u via een infuus een licht radioactieve stof toegediend die bindt aan dit eiwit. Als er vervolgens met een speciale camera foto’s worden gemaakt, kan dus worden bekeken of er verlies is van deze zenuwcellen. Met beide scans kan de ziekte van Parkinson niet worden aangetoond, maar het kan de arts wel meer informatie geven over de onderliggende oorzaak van uw klachten.

De inhoud van deze pagina is geschreven door Xandra Westerhuis, onderzoeksarts bij Brain Research Center.

Wilt u meer weten of meedoen aan onderzoek tegen parkinson?