Skip to main content

Werk mee aan een toekomst zonder alzheimer

Om alzheimer de wereld uit te helpen, is uw deelname hard nodig. Kijk hieronder voor het volledige overzicht van onze onderzoeken.

Diagnose MCI of alzheimer en meewerken aan een medicijn?

Er is bij u de diagnose MCI (Milde Cognitieve Stoornis) of dementie bij de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Helaas is er op dit moment geen medicijn beschikbaar dat MCI of alzheimer kan voorkomen of stoppen. Onderzoek is de enige manier om dit te veranderen, voor u en/of toekomstige generaties. Kijk hieronder voor een volledig overzicht van onze onderzoeken.

Urgentie

Ieder uur krijgen 3 mensen de diagnose alzheimer in Nederland. Het aantal mensen met alzheimer zal in de komende jaren als gevolg van de vergrijzing duidelijk stijgen.

Op dit moment is er dus nog geen medicijn beschikbaar tegen MCI of alzheimer, hier wil Brain Research Center verschil in maken.

Bij Brain Research Center doen wij onderzoek naar medicatie voor MCI en alzheimer. Ons doel is om medicijnen te vinden die u en toekomstige generaties kunnen helpen. Met uw deelname komen we een stap dichterbij.

Daarom zoeken wij u!

Alleen door nieuwe medicijnen te testen in de praktijk kunnen we vaststellen of het medicijn werkt. Daarom hebben we uw deelname aan onderzoek hard nodig.

Wat levert het u op?

  • U ondervindt mogelijk positieve effecten van een nieuwe behandeling.
  • U komt onder controle bij een gespecialiseerd team van zorgprofessionals. Zij kunnen u voorzien van advies en monitoren of er sprake is van een verandering in uw dagelijks functioneren.
  • U levert een betekenisvolle bijdrage aan een toekomst zonder alzheimer.
  • U helpt mee aan de vooruitgang van de wetenschap.

Hoe verloopt een medicijnonderzoek?

Een nieuw medicijn doorloopt, na de ontwikkeling in het onderzoekslaboratorium, een lang en zorgvuldig proces voordat het op grote schaal aan patiënten wordt voorgeschreven. Een belangrijke stap in dit proces is het onderzoeken van de veiligheid en effectiviteit van het nieuwe medicijn bij patiënten. Zo’n onderzoek mag niet zomaar worden gedaan, de Medisch Ethische Toetsingscommissie en de overheid moeten toestemming geven voor medicijnonderzoeken wat een zeer uitgebreid proces is.

Patiënten melden zich op eigen initiatief vrijblijvend aan bij Brain Research Center, of worden doorverwezen door hun behandelend arts. Om zeker te weten dat deelnemers in staat zijn om mee te doen aan medicijnonderzoek, doorlopen ze eerst een screeningsproces. Patiënten worden meestal behandeld met het nieuwe medicijn of met een placebo (niet-actief medicijn). Er zijn ook onderzoeken waarin alle deelnemers het echte medicijn krijgen. Een onderzoek duurt tussen de 6 maanden en een aantal jaren. Tijdens het onderzoek worden de patiënt en diens partner ondersteund door het team van specialisten (neurologen, geriaters, studiecoördinatoren, onderzoeksartsen en neuropsychologen) van Brain Research Center. Brain Research Center is er voor hun deelnemers, elke stap van de weg.

Deelname is vrijwillig, en patiënten mogen zich gedurende het hele onderzoek afmelden.

Doe mee!

Onderzoek naar nieuwe medicijnen is belangrijk voor de toekomst, maar kan voor u als patiënt ook voordelen hebben. Tijdens het onderzoek krijgt u namelijk optimale begeleiding, wordt het ziektebeeld goed gemonitord en u kunt baat hebben bij de eventuele werking van het nieuwe medicijn. Interesse? Bekijk hieronder alle onderzoeken, en meld u aan bij Brain Research Center. 

In deze video leggen we uit wat er gebeurt nadat u zich aanmeldt.

Wat gebeurt er nadat u zich aanmeldt?

Als u zich aanmeldt voor onderzoek bij Brain Research Center zit u nergens aan vast. Dit is wat er gebeurt nadat u zich aanmeldt:

  1. Onze medewerkers zullen eerst telefonisch contact met u opnemen, zodat u vragen kunt stellen, en zij kunnen kijken of u in aanmerking komt voor onderzoek.
  2. Dan volgt het kennismakingsgesprek, daarin komt u naar Brain Research Center en bekijken we samen aan welk onderzoek u mee kunt doen.
  3. Als er een onderzoek is gekozen, volgt de screeningsfase. Hierin doen we verschillende tests, zoals geheugentaken, of bijvoorbeeld een MRI-scan. Blijkt hier alles in orde te zijn, dan kan de behandelfase beginnen.
  4. Tijdens de behandelfase krijgt u het onderzochte medicijn, en komt u af en toe naar het onderzoekscentrum voor wat testen. De hoeveelheid bezoeken, en het soort medicijn hangt af van het onderzoek waar u aan meedoet.

Onze alzheimer trials

Filter

Alzheimer

GemVax

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel GV1001 is voor de behandeling van deelnemers met een mild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel GV1001 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via onderhuidse injectie.

audience55 - 85 jaar

levelMild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer

duration58 Weken

locationAmsterdam, Den Bosch en Zwolle

Alzheimer

IBC-01-01

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel IBC-Ab002 is voor de behandeling van deelnemers met een vroeg stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel IBC-Ab002 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via een infuus.

audience50 - 80 jaar

levelVroeg stadium ziekte van Alzheimer

duration54 Weken

locationAmsterdam

Alzheimer

SHINE

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel CT1812 is voor de behandeling van deelnemers met een licht tot matig stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel CT1812 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.

audience50 - 85 jaar

levelLicht tot matig stadium ziekte van Alzheimer

durationOngeveer 9 maanden

locationAmsterdam, Den Bosch en Zwolle

Alzheimer

Treeway

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel TW001 is voor de behandeling van deelnemers met een vroeg stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel TW001 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel bestaat uit korrels die worden opgelost in water.

audience55 - 80 jaar

levelVroeg stadium van de ziekte van Alzheimer

durationOngeveer 17 weken

locationAmsterdam, Den Bosch en Zwolle

Alzheimer

Alnylam

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel ALN-APP is voor de behandeling van deelnemers met MCI of milde dementie ten gevolge van dementie op jonge leeftijd, waarbij de ziekte begon voordat de deelnemer 65 jaar oud was. We vergelijken de werking van het nieuwe middel ALN-APP met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via injectie in de vloeistof rondom het ruggenmerg.

audience18+

levelAlzheimer of milde dementie ten gevolge van dementie op jonge leeftijd

duration152 weken

locationAmsterdam

Alzheimer

REMAD 02

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe onderzoeksmiddel REM0046127 is voor de behandeling van deelnemers met een licht tot matig stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe onderzoeksmiddel REM0046127 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.

audience50-85 jaar

levelLicht tot matig stadium van de ziekte van Alzheimer

duration9 weken

locationAmsterdam

Alzheimer

APOLLOE4

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel ALZ-801 is voor de behandeling van deelnemers met de vroege fase van de ziekte van Alzheimer en het genotype ApoE4/4. We vergelijken de werking van het nieuwe middel ALZ-801 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen in de vorm van een tablet.

audience50-80 jaar

levelVroeg stadium van de ziekte van Alzheimer en ApoE4/4 genotype

duration93 weken

locationAmsterdam, Den Bosch en Zwolle

Alzheimer

Together

Het doel van dit onderzoek is het uitzoeken van de veiligheid en potentiële effectiviteit van het onderzoeksmiddel (bepranemab) voor deelnemers met MCI of lichte ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het actieve onderzoeksmiddel met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Een placebo gebruiken helpt ons de verbeteringen of bijwerkingen te identificeren die worden veroorzaakt door het actieve onderzoeksmiddel. Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via infuus.

audience50-80 jaar

levelMilde cognitieve stoornis (MCI) of lichte ziekte van Alzheimer

duration152 weken

locationAmsterdam, Den Bosch en Zwolle

Alzheimer

Avanir

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel AVP-786 is voor de behandeling van deelnemers met de ziekte van Alzheimer (met matige tot erge agitatie). De werking van het nieuwe middel AVP-786 wordt vergeleken met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.

audience50-90 jaar

levelAgitatie ten gevolge van de ziekte van Alzheimer

duration20 weken

locationDen Bosch

Wilt u meer weten of
meedoen?

Wat zeggen onze deelnemers?

“Het belangrijkste is dat er een oplossing komt. ”

“Met mijn deelname help ik misschien ook anderen,” zegt Theo Arts, één van onze deelnemers.

Onze partners

Onze missie is hersenziektes de wereld uit, maar dat kunnen we niet alleen. Daarom werken we samen met toonaangevende partners.