Wat houdt het onderzoek in?
Fase III, multicenter, gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek. De doelgroep voor dit onderzoek zijn mannen en vrouwen tussen de 50 en 90 jaar, die gediagnosticeerd zijn met Milde Cognitieve Stoornissen ten gevolge van de ziekte van Alzheimer (MCI) of de ziekte van Alzheimer in een licht stadium.
Het onderzoeksmiddel Gantenerumab is een nieuw middel tegen de ziekte van Alzheimer. Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer te weten komen over de veiligheid en effectiviteit van het middel. In twee jaar bezoekt u ongeveer twee keer maand ons onderzoekscentrum. Het onderzoek is opgedeeld in drie stadia, met optie tot deelname aan een vervolgonderzoek. U krijgt gedurende twee jaar ongeveer iedere twee weken een injectie met Gantenerumab of placebo. De helft van de deelnemers krijgt het middel en de andere helft placebo. Tijdens enkele bezoeken worden vragenlijsten afgenomen, zal er bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden en MRI-scans gemaakt worden. Tijdens deze fase is er de mogelijkheid dat enkele bezoeken thuis kunnen plaatsvinden en uitgevoerd worden door een thuisverpleegkundige.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Roche.
Screening – selectie
Tijdens drie bezoeken in een periode van maximaal twaalf weken wordt bepaald of u voldoet aan de onderzoekscriteria en of uw gezondheid deelname aan het onderzoek toelaat. Wanneer dit zo is, mag u deelnemen aan het onderzoek. De selectie bestaat onder andere uit bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek, geheugentesten, vragenlijsten, een MRI-scan en een ruggenprik.
Optionele velenging
Na het onderzoek kunt u deelnemen aan een verlenging van het onderzoek. Tijdens deze fase krijgt elke deelnemer een infuus met Gantenerumab en is er geen placebogroep.
Wie kan deelnemen?
- U heeft een diagnose Milde Cognitieve Stoornissen (MCI) of de ziekte van Alzheimer in een licht stadium
- U bent tussen de 50-90 jaar oud
- Gebruik van Alzheimermedicatie is toegestaan, mits dit langer dan drie maanden dezelfde dosering is.
- U heeft een naaste/mantelzorger die u tijdens enkele bezoeken aan het onderzoekscentrum kan vergezellen en o.a. vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden.
Laatste Dementie trials
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe onderzoeksmiddel REM0046127 is voor de behandeling van deelnemers met een licht tot matig stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe onderzoeksmiddel REM0046127 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.
50-85 jaar
Licht tot matig stadium van de ziekte van Alzheimer
9 weken
Amsterdam
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel ALZ-801 is voor de behandeling van deelnemers met de vroege fase van de ziekte van Alzheimer en het genotype ApoE4/4. We vergelijken de werking van het nieuwe middel ALZ-801 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen in de vorm van een tablet.
50-80 jaar
Vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer en ApoE4/4 genotype
93 weken
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle
Het doel van dit onderzoek is het uitzoeken van de veiligheid en potentiële effectiviteit van het onderzoeksmiddel (bepranemab) voor deelnemers met MCI of lichte ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het actieve onderzoeksmiddel met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Een placebo gebruiken helpt ons de verbeteringen of bijwerkingen te identificeren die worden veroorzaakt door het actieve onderzoeksmiddel. Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via infuus.
50-80 jaar
Milde cognitieve stoornis (MCI) of lichte ziekte van Alzheimer
152 weken
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle