Wat houdt het onderzoek in?
Fase 3b, open-label, multicenter onderzoek naar de veiligheid van BIIB037 (aducanumab) bij onderzoeksdeelnemers met de ziekte van Alzheimer die eerder hebben deelgenomen aan de onderzoeken naar aducanumab: 221AD103, 221AD301, 221AD302 en 221AD205
Het onderzoek is een open label vervolg van de eerdere studies waar aducanumab werd onderzocht. Deze studie is daarom alleen toegankelijk voor deelnemers die aan de Emerge studie hebben meegedaan. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of een hoge dosis aducanumab (het onderzoeksmiddel) gedurende een langere periode veilig is en goed wordt verdragen. Ook wordt er onderzocht of het onderzoeksmiddel het ziekteverloop vertraagd. Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via een infuus.
U en uw onderzoekspartner komen ongeveer 32 keer naar het onderzoekscentrum, gedurende ongeveer 130 weken. Elke onderzoeksbezoek duurt ongeveer twee tot zes uur, afhankelijk van de procedures die tijdens dat bezoek worden uitgevoerd.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Brain Research Center Amsterdam.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Biogen.
Screening – selectie
De screeningsperiode duurt ongeveer 12 weken. In deze weken worden er meerdere onderzoeken en procedures uitgevoerd om te zien of u in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek. Deze onderzoeken bestaan uit lichamelijk en neurologisch onderzoek, vragenlijsten en testen voor onder andere uw geheugen, bloedonderzoek, hartfilmpjes (ECG’s) en een MRI scan.
Behandeling
Elke 4 weken vindt er een infuus behandeling plaats. Tijdens deze bezoeken vinden er ook verschillende onderzoeken en procedures plaats zoals bijvoorbeeld; lichamelijk- en neurologisch onderzoek, bloedonderzoek, vragenlijsten en testen voor onder andere uw geheugen, als ook ECG’s en MRI- scans. De duur van de behandeling is 100 weken.
Follow-up
Na het afronden van de behandelfase, is er een vervolgperiode van ongeveer 18 weken. Tijdens deze visites zullen vragenlijsten en tests voor onder andere uw geheugen worden afgenomen, verder wordt bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek uitgevoerd.
Wie kan deelnemen?
- U heeft een diagnose dementie ten gevolge van de ziekte van Alzheimer.
- U heeft meegedaan aan de Emerge studie
- U heeft een naaste/mantelzorger die u tijdens de bezoeken aan het onderzoekscentrum kan vergezellen en o.a. vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden.
Kom in actie tegen dementie, meld u aan om deel te nemen aan onderzoek.
Laatste Dementie trials
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel GV1001 is voor de behandeling van deelnemers met een mild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel GV1001 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via onderhuidse injectie.
55 - 85 jaar
Mild tot gematigd stadium ziekte van Alzheimer
58 Weken
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle
Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel IBC-Ab002 is voor de behandeling van deelnemers met een vroeg stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel IBC-Ab002 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via een infuus.
50 - 80 jaar
Vroeg stadium ziekte van Alzheimer
54 Weken
Amsterdam
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel CT1812 is voor de behandeling van deelnemers met een licht tot matig stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe middel CT1812 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.
50 - 85 jaar
Licht tot matig stadium ziekte van Alzheimer
Ongeveer 9 maanden
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle