Wat houdt het onderzoek in?
Fase II onderzoek, single center, gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd.
De doelgroep voor dit onderzoek zijn mannen en vrouwen van 50 tot 85 jaar met diagnose milde cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer in een licht stadium. De duur van het onderzoek is ongeveer 18 weken.
In het onderzoek worden de veiligheid, verdraagzaamheid en de immuunrespons van het onderzoeksmiddel CT1812 (tabletten) onderzocht. Dit middel wordt geacht de synaps-functie bij patiënten met milde cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer te herstellen.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van CogRX.
Screening – selectie
Tijdens enkele bezoeken in een periode van maximaal 6 weken, wordt bepaald of u voldoet aan de onderzoekscriteria en of uw algehele gezondheid deelname aan het onderzoek toelaat. Wanneer dit zo is, kunt u deelnemen aan het onderzoek. De selectie bestaat onder andere uit lichamelijk en neurologisch onderzoek, geheugentesten, vragenlijsten, bloedonderzoek, een MRI-scan van de hersenen, een EEG en een ruggenprik.
Behandeling
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Gedurende een maand krijgt de ene helft van de groep deelnemers een placebo en de andere groep het onderzoeksmiddel. Na twee weken wordt dit omgedraaid en krijgt de eerste groep het onderzoeksmiddel en de andere groep een placebo. U dient gedurende deze periode ongeveer elke week een bezoek te brengen aan ons onderzoekcentrum. Tijdens deze bezoeken vinden er diverse onderzoeken plaats, zoals geheugentesten, bloedafname, een ruggenprik en EEG.
Follow-up
Aan het einde van de periode waarin u het onderzoeksmiddel of placebo krijgt, vinden nog afsluitende onderzoeken plaats.
Wie kan deelnemen?
- Leeftijd 50 t/m 85 jaar
- Mannen en vrouwen met milde cognitieve stoornissen of de ziekte van Alzheimer in een licht tot mild stadium (waarvan de diagnose is vastgesteld).
- Vrouwen moeten onvruchtbaar zijn, bijvoorbeeld door sterilisatie, omdat u na de overgang bent, of uw baarmoeder en/of eierstokken zijn verwijderd.
- U heeft iemand in uw familie of vriendenkring die u kan begeleiden tijdens het onderzoek (onderzoekspartner).
Laatste alzheimer trials
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe onderzoeksmiddel REM0046127 is voor de behandeling van deelnemers met een licht tot matig stadium alzheimer. We vergelijken de werking van het nieuwe onderzoeksmiddel REM0046127 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen via de mond.
50-85 jaar
Licht tot matig stadium van de ziekte van Alzheimer
9 weken
Amsterdam
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam het nieuwe middel ALZ-801 is voor de behandeling van deelnemers met de vroege fase van de ziekte van Alzheimer en het genotype ApoE4/4. We vergelijken de werking van het nieuwe middel ALZ-801 met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Het onderzoeksmiddel wordt ingenomen in de vorm van een tablet.
50-80 jaar
Vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer en ApoE4/4 genotype
93 weken
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle
Het doel van dit onderzoek is het uitzoeken van de veiligheid en potentiële effectiviteit van het onderzoeksmiddel (bepranemab) voor deelnemers met MCI of lichte ziekte van Alzheimer. We vergelijken de werking van het actieve onderzoeksmiddel met de werking van een placebo (middel zonder actief bestanddeel, een ‘nepmiddel’). Een placebo gebruiken helpt ons de verbeteringen of bijwerkingen te identificeren die worden veroorzaakt door het actieve onderzoeksmiddel. Het onderzoeksmiddel wordt toegediend via infuus.
50-80 jaar
Milde cognitieve stoornis (MCI) of lichte ziekte van Alzheimer
152 weken
Amsterdam, Den Bosch en Zwolle