Skip to main content

Hersenziekten de wereld uit – samen

Bij Brain Research Center zijn we de expert in hersenonderzoek met meer dan 10 jaar ervaring binnen medicijnonderzoek. Onze missie is om alzheimer en andere hersenziekten de wereld uit te helpen. 

U bent nodig

Helaas is er voor veel hersenziekten nog geen medicatie beschikbaar die de ziekte kan voorkomen of stoppen, zoals voor de ziekte van Alzheimer. Onderzoek is de enige manier om dit te veranderen, voor u en/of toekomstige generaties. Door nieuwe medicijnen te testen in de praktijk kunnen we vaststellen of het medicijn werkt. Daarom hebben we uw deelname aan onderzoek hard nodig.  

Waarom meedoen aan medicijnonderzoek?

 • U ondervindt mogelijk positieve effecten van een nieuwe behandeling. 
 • U komt onder controle bij een gespecialiseerd team van zorgprofessionals. Zij kunnen u voorzien van advies en monitoren of er sprake is van een verandering in uw dagelijks functioneren. 
 • U levert een betekenisvolle bijdrage aan een toekomst zonder hersenziekten. 
 • U helpt mee aan de vooruitgang van de wetenschap.

U beslist 

 • U beslist altijd zelf of u meedoet aan een onderzoek. 
 • U komt altijd eerst bij ons op gesprek waar u informatie krijgt en de gelegenheid heeft om vragen te stellen, voordat u beslist of u meedoet aan een onderzoek. 
 • Deelname is altijd vrijwillig. 

Hoe verloopt een medicijnonderzoek?

Een nieuw medicijn doorloopt, na de ontwikkeling in het onderzoekslaboratorium, een lang en zorgvuldig proces voordat het op grote schaal aan patiënten wordt voorgeschreven. Een belangrijke stap in dit proces is het onderzoeken van de veiligheid en effectiviteit van het nieuwe medicijn bij patiënten. Zo’n onderzoek mag niet zomaar worden gedaan, de Medisch Ethische Toetsingscommissie en de overheid moeten toestemming geven voor medicijnonderzoeken wat een zeer uitgebreid proces is.  

Patiënten melden zich op eigen initiatief vrijblijvend aan bij Brain Research Center, of worden doorverwezen door hun behandelend arts. Om zeker te weten dat deelnemers in staat zijn om mee te doen aan medicijnonderzoek, doorlopen ze eerst een screeningsproces. Patiënten worden meestal behandeld met het nieuwe medicijn of met een placebo (niet-actief medicijn). Er zijn ook onderzoeken waarin alle deelnemers het echte medicijn krijgen. Een onderzoek duurt tussen de 6 maanden en een aantal jaren. Tijdens het onderzoek worden de patiënt en diens partner ondersteund door het team van specialisten (neurologen, geriaters, studiecoördinatoren, onderzoeksartsen en neuropsychologen) van Brain Research Center. Brain Research Center is er voor hun deelnemers, elke stap van de weg. 

Deelname is vrijwillig, en patiënten mogen zich gedurende het hele onderzoek afmelden. 

Doe mee!

Onderzoek naar nieuwe medicijnen is belangrijk voor de toekomst, maar kan voor u als patiënt ook voordelen hebben. Tijdens het onderzoek krijgt u namelijk optimale begeleiding, wordt het ziektebeeld goed gemonitord en u kunt baat hebben bij de eventuele werking van het nieuwe medicijn. Interesse? Bekijk hieronder alle onderzoeken, en meld u aan bij Brain Research Center. 

In deze video leggen we uit wat er gebeurt nadat u zich aanmeldt.

Wat gebeurt er nadat u zich aanmeldt?

Als u zich aanmeldt voor onderzoek bij Brain Research Center zit u nergens aan vast. Dit is wat er gebeurt nadat u zich aanmeldt:

 1. Onze medewerkers zullen eerst telefonisch contact met u opnemen, zodat u vragen kunt stellen, en zij kunnen kijken of u in aanmerking komt voor onderzoek.
 2. Dan volgt het kennismakingsgesprek, daarin komt u naar Brain Research Center en bekijken we samen aan welk onderzoek u mee kunt doen.
 3. Als er een onderzoek is gekozen, volgt de screeningsfase. Hierin doen we verschillende tests, zoals geheugentaken, of bijvoorbeeld een MRI-scan. Blijkt hier alles in orde te zijn, dan kan de behandelfase beginnen.
 4. Tijdens de behandelfase krijgt u het onderzochte medicijn, en komt u af en toe naar het onderzoekscentrum voor wat testen. De hoeveelheid bezoeken, en het soort medicijn hangt af van het onderzoek waar u aan meedoet.

Bekijk onze onderzoeken

Alzheimer trials

Cluster-

hoofdpijn trials

Parkinson trials

Wat zeggen deelnemers?

“Niets doen, dat is geen optie voor mij.”

– Marijke Oude Breuil, deelnemer bij Brain Research Center.

Wilt u meer weten of
meedoen?